< Powrót

Jak zwiększyć kaloryczność potraw?

Ilość dostarczanych z pożywieniem kalorii, w zależności od płci i wieku, waha się pomiędzy 2000 a 2500kcal. 

W przypadku braku łaknienia połączonego z innymi efektami ubocznymi leczenia onkologicznego dostarczenie takiej ilości energii może być znacznie utrudnione. 

Aby zwiększyć kaloryczność posiłków chorego, można do porcji zupy czy innej potrawy dodać łyżkę oleju (np. rzepakowego, lnianego lub oliwy), drobno pokrojone kawałki mięsa, jajek lub sera, śmietanę, posiekane orzechy czy nasiona słonecznika albo dyni (można też zmiksować zupę wraz z dodatkami, dzięki czemu będą mniej wyczuwalne). 

Do twarożków i jogurtów warto dodać mleko w proszku, suszone owoce, nasiona, orzechy, miód. Mleko w proszku sprawdzi się także jako dodatek do zup, sosów, puree z warzyw, omletów. 

Pieczywo należy smarować masłem, herbatę czy kawę najlepiej słodzić miodem. 

Do różnych potraw można też dodać jajko – np. do sałatek czy past. 

Do surówek koniecznie należy dodać oliwę lub jogurt, a ugotowane warzywa polać oliwą. 

Można też sięgnąć po specjalne odżywki w proszku lub w płynie i stosować jako dodatek do potraw.

Pytania użytkowników

Potrzebujesz wiedzy lub porady?

zamknij
Zadaj pytanie